Aleksandrs Belovs (Latvijas Universitāte), Vjačeslavs Kaščejevs (Latvijas Universitāte), Juris Ulmanis (Alpine Quantum Technologies), Andris Ambainis (Latvijas Universitāte).

24. un 25. septembrī Latvijas kvantu zinātnieki Andris Ambainis, Aleksandrs Belovs un Vjačeslavs Kaščejevs piedalījās QuantERA Stratēģiskajā konferencē Amsterdamā. Vadošā Eiropas pētniecības finansēšanas organizāciju tīkla QuantERA stratēģiskā konference pulcē QuantERA finansēto projektu koordinatorus, lai pārrunātu sasniegumus, izaicinājumus, veiksmes stāstus un komerciāli nozīmīgus pielietojumus. Ar trim konferencē pārstāvētajiem projektiem Latvija šobrīd ierindojas pirmajā vietā Eiropas valstu vidū pēc QuantERA projektu koordinatoru skaita uz IKP.

Andris Ambainis ir QuantERA finansētā projekta “Hybrid Quantum Classical Computation” koordinators. Projekts sākās 2022. gadā, un tā konsorcijā ietilpst partneri no Latvijas, Vācijas, Ungārijas un Portugāles. Aleksandrs Belovs vada projektu “Quantum algorithms for optimization”, kas sākās 2022. gadā ar partneriem no Latvijas, Vācijas, Beļģijas un Francijas. Vjačeslavs Kaščejevs ir projekta “Electronic Quantum Resources” koordinators, kas sākās 2024. gada maijā, un tā konsorcijs sastāv no Latvijas, Vācijas un Francijas zinātniekiem. Visi trīs projekti tiek īstenoti Latvijas Universitātes Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultātē.

Andris Ambainis vada arī komandas, kas ir partneri vēl diviem projektiem – projektam “Quantum Computing Solutions for High-Energy Physics (QuantHEP)” (2019. gada uzsaukums) un “Quantum algorithms and applications (QuantAlgo)” (2017. gada uzsaukums). Savukārt Andreja Cēbera pētniecības grupa ir QuantERA 2021. gada uzsaukuma projekta “LEvitated MAgnets for QUantum Metrology (LEMAQUME)” partnere.

Dalīties